Wednesday, February 1, 2012

HASRULHASSAN.COM - Inilah BlogKu

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
hello visitors; family, friends & strangers!
welcome to atnur's world!

dah lama tak join memana segmen kelolaan blog lain. so kali nie nak join segmen baru di HasrulHassan.com; Inilah BlogKu. tarikh tutup penyertaannya pukul 11 pagi esok waktu Malaysia; 2 Februari 2012.

Inilah BlogKu di HasrulHassan.com

1. Buat satu entri dengan tajuk: HASRULHASSAN.COM - Inilah BlogKu
dah buat pun. yang korang tengah baca nie, inilah post mengenai segmen Inilah BlogKu. :)

2. Tulis dalam entri anda itu, sila sertakan perkara-perkara berikut:
Nama anda sebagai blogger

nama sebagai blogger? as in Blogger.com? atnur @ Iza. itulah nama yang selalu digunakan. kalo tak percaya, boleh check sendiri di Blogger.com :P

Nama blog anda
nama blog nie atnur @ Iza (English vs Malay). kenapa saya pilih nama nie? ada saya ceritakan dulu di Why atnur @ Iza (English vs Malay)? 2 tahun lepas (2010). boleh baca kat situ.

Tagline blog anda (jika ada)
tagline? tagline tu apa? macam description ke? alamak, saya tak pasti aka tak tau. so saya pastekan descriptionnya ajelah ye? me & my secluded world as a full time housewife & a part time online & offline gamer. love animes, movies, drama series, novels & books, internet & technology, jokes, articles & various other interesting things in my virtual & reality life. boleh ke?

Ceritakan bila anda mula berblog,
saya mula berblog bukan kat Blogger.com aka Blogspot tapi start dari Delphi (takde dah sekarang plus tak ingat the exact url) awal 2000 dulu. beberapa tahun lepas tu, register domain sendiri. exact date memang tak ingat pasal dah lama sangat. rasanya dalam tahun 2002 kot. masa tu guna domain 1simpleguide.com & berblog di situ menggunakan blog mods untuk Invision Power Board (IPB). masa tu IPB masih pakai version 1.1.1 sebelum upgrade ke version² lain. beberapa tahun lepas tu register account kat Blogger.com aka Blogspot nie pulak atas sebab² tertentu tapi tak start blog di sini lagi. lambat la kiranya saya betul² start berblog kat sini. but i do learn a lot since then...

mengapa dan kenapa anda berblog.
mengapa & kenapa? memula sebab i like to keep myself updated & reminded of certain things. kira macam boleh flashback balik la kalo i read my posts since the very beginning (time takde kerja nak buat aka free time). tak kira la luahan hati sendiri ke, orang lain ke, forwarded emails ke, anything la masa memula tu. then slow² it's just about me & my world je. macam diari la kiranya sebab tak lupa & boleh refer balik pada bila² masa kalo terlupa skalipun. kenapa berblog di dunia maya? because i've a bad experience with keeping a real diary (the offline version which you can write it with a pen or pencil; if you still don't know what i mean) which you can read it here; Diary.

Apakah inspirasi anda untuk berblog?
inspirasi? wah, kena ada inspirasi baru boleh berblog ke? takde inspirasi, tak boleh ke? :P well, to me it'll be my interests & my surroundings la kot yang menjadi inspirasi to whatever i wanna post in my blog. for my friends yang memang dah kenal the real me, diorang taulah apa my interests & surroundings tu which is not so fancy like other bloggers; if you know what i mean. kalo tak tau pun, buat² tau jelah! lol!

3. Sertakan badge yang telah disediakan untuk segmen ini, dan link ke entri ini.
dah buat jugak kat atas tu. post nie memang dilinkkan ke segmen Inilah BlogKu di HasrulHassan.com silalah percaya! boleh double check kalo tak percaya.

4. Dah siap, sila tinggalkan url entri anda di ruangan komen.
kejap lagi saya tinggalkan linknya ye, HH? tengah nak preview² kejap apa yang patut. hehe!

anyway, the truth is saya nie malu nak join segmen blogger² yang gah di dunia maya nie. tu yang most of the time hanya mampu menengok je. tapi kadang² kena buang rasa malu tu jauh² & join jugak. coz i know if i myself feel so kerdil aka kecik (i'm big in real life :P); there are others who felt the same way as i do. so join jelah, kan? tak rugi pun! instead you get to know more bloggers. boleh tambah² blog list lagi untuk bacaan di kala terluang.

klah, dah panjang giler dah rasanya. terima kasih la kerana sudi membaca dari mula sampai habis. hehe! nak pergi HH.com untuk tinggalkan link. :) see ya! ;)

13 comments:

  1. terbaik! gud luck k..
    Mak Usu balas kunjungan dan follow... :):)

    ReplyDelete
  2. hai dear,
    panjangnya explain
    rajin sungguh!
    dah follow u yer...

    ReplyDelete
  3. dtg dr segmen sama...

    salam perkenalan...

    dah follow sni...

    =)

    ReplyDelete
  4. salam...

    terjah dari segmen yang sama...
    All the best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan, Anim! terima kasih kerana sudi singgah! :)

      Delete
  5. As-Salam.
    Wahh pertama kali jumpa blogger yang guna platform delphi ni ... hmm ... :) selamat kembali ke dunia blog.

    Terima kasih kerana sudi join segmen HH. Singgahlah lagi nanti.

    HASRULHASSAN.COM

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam, HH! :) terima kasih kembali! Insya-Allah, setakat nie memang singgah di sana setiap hari. :)

      Delete

thank you! please come again! :)